telefoon 06 5155 9773 | e-mail info@kuriosgezondheidscentrum.nl

Kruisband revalidatie

Hoe scheur je je voorste kruisband?

Het afscheuren van je voorste kruisband is een zware knieblessure. Een voorste kruisband ruptuur (scheur) ontstaat vaak door het verdraaien van de knie. Dit ontstaat vaak tijdens sporten, zoals voetbal, hockey, korfbal en handbal. Ook zien we het vaak bij hoog energetische sporten, zoals motorcross en skiën. De sporter maakt vaak een gecombineerde beweging van buiging, rotatie en het naar binnen bewegen van de knie. Soms dan er een ‘knappend’ geluid worden gehoord, een andere duidelijk kenmerk is dat de knie binnen enkele uren erg dik wordt. Als de voorste kruisband gescheurd is volgt vaak een operatie, een voorste kruisband reconstructie.

De operatie

Tijdens de voorste kruisband reconstructie wordt een andere pees van je been gebruikt om als nieuwe kruisband te fungeren. In sommige gevallen wordt een donorpees gebruikt. Deze nieuwe voorste kruisband moet ‘leren’ wat zijn functie is. De knie moet weer stabiel en sterk worden en op elk gewenst moment stabiliteit geven. Tijdens sport, werk of je dagelijkse activiteiten moet je weer op je knie kunnen vertrouwen. De stabiliteit, spierkracht, coördinatie en het vertrouwen in je knie krijg je niet in enkele trainingen terug. Dit heeft tijd nodig en is precies de reden waarom een revalidatie zo lang duurt. De nieuwe kruisband moet in 6-9 maanden weer leren wat zijn nieuwe functie is.

Vergoeding

Kruisbandrevalidatie valt onder de basisverzekering. Uiteraard willen wij u helpen om te kijken hoe u verzekerd bent. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Benieuwd wat wij voor
u kunnen betekenen?